Ostropest plamisty mielony czy całe nasiona ostropestu?

Całe ziarna ostropestu plamistegoOstropest jest rośliną, która na dobre zadomowiła się w polskich domach a jej unikalne właściwości regeneracji wątroby pomogły nie jednej osobie, które potem polecają swoim znajomym i rodzinie.

Jak ktoś komuś poleca ostropest to cały czas powraca temat jak bumerang:

Czy lepsze są całe nasiona ostropestu czy gotowe zmielone?

Na pewno od razu po zakupie łatwiejsze w użyciu są zmielone nasiona ostropestu ale czy aby szybkość stosowania po zakupie przedkłada się na jakość i prozdrowotne właściwości ostropestu? Zaraz się dowiesz.

Dlaczego nie kupować mielonego ostropestu plamistego?

  1. Ostropest jest rośliną oleistą, po zmieleniu jełczeje i traci swoje cenne właściwości regenerujące wątrobę.
  2. Jeśli ostropest ma datę do spożycia 2 lata od zmielenia, to oznacza, że mógł przeleżeć długi czas w magazynie, potem w sklepie a następnie trafił do Ciebie. Wyobraź sobie co zostało z właściwości ostropestu, który przeleżał 1,5 roku w woreczku foliowym zmielony.
  3. Całe nasiona zapewniają naturalną ochronę tego co jest najcenniejsze w ostropeście.
  4. Spożywając mielony ostropest, nie wiesz co tak jest tam naprawdę, taka samo jak kupujesz mielonkę, można domyślać się jej składu. Tak samo jest w przypadku ostropestu, po zmieleniu ciężko jest ocenić jego jakość czy nie było w nim gałązek, szkodników, innych roślin. W przypadku całych ziaren ostropestu nie masz tego problemu.
  5. W trakcie mielona, ostropest może się nagrzać, co może spowodować zmniejszenie zawartości sylimaryny (najcenniejszego składnika) w produkcie końcowym.

Co zrobić w tej sytuacji?

Najlepiej jest kupić ostropest w nasionach i zmielić go samodzielnie. Idealnym rozwiązaniem byłoby codziennie mielenie ostropestu przed pożyciem ale ze względu na wygodę można go mielić raz na 3 dni bądź tydzień. Na pewno będzie lepszy niż mielony ostropest ze sklepu, który nie wiadomo co w nim jest i kiedy był mielony.

Na co zwrócić uwagę podczas mielenia ostropestu w domu?

Należy zwrócić uwagę aby nasiona ostropestu nie nagrzały się, ponieważ może to wpłynąć nie korzystnie na jego właściwości, zniszczeniu ulegnie sylimaryna. Do mielenia można użyć zwykłego elektrycznego młynka np. do kawy, po 5-15s pracy, zrobić chwilę przerwy aby ostygł młynek i nie nagrzał ostropestu. Ziarna ostropest są miękkie i bez problemu poddadzą się mieleniu praktycznie w każdym elektrycznym młynku.

Po co mielić ostropest?

Ostropest mieli się z bardzo prostej przyczyny aby lepiej się wchłaniał. Ładne i pachnące nasiona ostropestu można zamówić w tym sprawdzonym sklepie.

Permalink do tego artykułu: http://na-watrobe.pl/196/ostropest-plamisty-mielony-czy-cale-nasiona-ostropestu/